Dokumentacja haccp to zbiór zasad higieny żywności, którą każdy lokal zbiorowego żywienia, taki jak restauracja czy sklep spożywczy musi posiadać. Haccp określa każdy etap przygotowania posiłków i przechowywania produktów spożywczych tak, aby nadawały się one do spożycia. Przestrzeganie zasad higieny żywności stanowi obowiązek każdego przedsiębiorcy branży spożywczej i gastronomicznej, są to bowiem branże, które mają bezpośrednią styczność z produktami spożywczymi.
Szkolenie haccp
Każdy właściciel lokalu o profilu gastronomicznym powinien wśród swoich pracowników przeprowadzić szkolenie haccp. Pozwoli ono na bezpośrednie poznanie zasad higieny żywności i uczuli personel na zachowanie nieodpowiednie i niebezpieczne. Szkolenia i wdrażanie systemu haccp stanowi ofertę Karkonoskiego Centrum Edukacji i Rozwoju. Profesjonalna kadra wykładowców przekaże naszym pracownikom wiedzę w sposób przystępny i prosty tak, aby higiena żywności stała się naturalnym przyzwyczajeniem panującym w naszej firmie.