Obowiązkiem każdej firmy i każdego lokalu, który produkuje żywność bądź w jakikolwiek sposób ma z nią styczność, jest posiadanie odpowiedniej dokumentacji typu haccp, gmp, ghp, które to będą wyznacznikiem zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, jakie panują w danym zakładzie pracy. Takie dokumentacje są indywidualne dla każdego miejsca pracy z żywnością i powstają po przeprowadzeniu wśród pracowników specjalistycznych szkoleń. Obecnie takie kursy, a co za tym idzie pozyskiwanie dokumentacji, może odbywać się online.
Dokumentacje typu haccp, gmp, ghp dostępne są online
Elektroniczna forma szkoleń z zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, a także dobrej praktyki produkcyjne znacznie ułatwia pracodawcom zaznajomienie swoich podwładnych z wiedzą potrzebną podczas wykonywania pracy. Tylko profesjonalne podejście pracowników, którzy będą stosować się do zasad zawartych w powyższych dokumentacjach, będzie gwarantem produkcji żywności, która nie będzie stanowiła zagrożenia dla konsumentów.