Polska kuchnia nie należy raczej do kuchni dietetycznych. Od lat z uwagi na ciężką pracę ludzi, którzy pracowali w gospodarstwach rolnych, górnictwie, hutnictwie czy innych wyczerpujących zawodach na polskich stołach królowało mięso. Gospodynie, aby nakarmić najczęściej głównych żywicieli rodziny starały się gotować, tak żeby mieli oni jak najwięcej sił do pracy. Nasza kuchnia słynie z przepysznych przetworów, które są doskonałym dodatkiem do mięsa smażonego czy pieczonego. Dynia marynowana czy ogórki kiszone idealnie wpasowują się w klimat niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym.
Dynia Marynowana
Ten przetwór jest niezwykle popularny w sezonie kiedy króluje dynia. Kucharki mają przeróżne sposoby na przygotowanie dyni. Oczywiście każda ma swoje tajniki których nie chce zdradzać. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie dyni jest zamarynowanie jej w occie z dodatkiem goździków, cukru, ziela angielskiego, anyżu oraz cynamonu. Tak przygotowana dynia z pewnością będzie smakować wszystkim gościom.